5 Ağustos 2014 Salı

Bir Azerbaycan harikası : ASAN Xidmət






                                        www.asan.gov.az
                                                
                                                 
Devlet dairelerine işiniz düştüğünde bir gece önceden uyuyamayanlardan mısınız?

Farklı farklı kurumlardan evrak toplama derdi yüzünden işlerinizi yetiştirip yetiştiremeyeceğinizin sıkıntısını mı yaşıyorsunuz?

Asık suratlı , sizi azarlamaya meyilli memurlardan bıktınız mı ?

O vakit Azerbaycan Devleti`nin muazzam uygulaması ASAN Xidmət ile tanışmanız , tüm bürokratik-angarya işlerin ne denli bir hızla ve mükemmel bir şekilde çözülebileceğini görmeniz lazım.

`Asan` Azerbaycan Türkçesinde `kolay` manasına gelmektedir.Ve gerçekten de hayatı kolaylaştıran kelimenin tam manasında bir `xidmət`tir. ( yani hizmet)

Düşünün ki devlete ait bir binaya giriyorsunuz ve aklınıza gelebilecek tüm resmi devlet kurumları içeride mevcut.Sadece devlet kurumları mı ? Noterinden tutun fotoğrafçısına hatta banka veznesine kadar her türlü detay düşünülmüş.









Aynı bina içerisinde ehliyetinizi de yenileyebilir kaybolan nüfus cüzdanınız içinde başvuru da bulunabilir pasaportta çıkarabilir , evinizi satalabilir , askerlik durumunuzla ilgili evrak alabilir , vergi numarası için müracaat edebilirsiniz. Kısacası devletle ilgili ne işiniz varsa tek bir kurumda hepsini çözebilirsiniz.

Bu ASAN Xidmət başka ne işler yapıyor diye merak ediyorsanız.Buyrun tıklayın.

Yabancı bir vatandaş olarak senin ne işine yarıyor diye sorabilirsiniz , oturma izni ve çalışma izinleri için Dövlet Migrasiya Xidməti`ne( Göçmenlik İdaresi) gitmeden , size en yakın ASAN xidmet merkezine de başvurabilirsiniz. Yani Asan Xidmet sadece kendi vatandaşlarının değil Azerbaycan`da yaşayan yabancı ülke vatandaşlarının da işlerini kolaylaştırıyor. 

Kendimden örnek verecek olursam ; evraklarımı hazırladıktan sonra oturma izni için başvuru yapmak üzere sıra numarası aldım , sırada hiç kimse yoktu , başvurum iki dakika içinde memur bey tarafından kabul edildi , bir ay sonra Asan Xidmət Çağrı Merkezi`ni ( 012 108) aradım ve oturma izni belgemin hazır olduğunu belirttiler.Gittiğimde tekrar sıra numarası aldım,yine beklemedim.Resmi devlet harcını ödemek için bina içindeki banka veznesine yönlendirildim , dekontu ilgili memura verip imzamı attıktan sonra `asan` bir şekilde belgemi aldım.


İlk Asan Xidmət 29 Aralık 2012 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev tarafından açılmış.




Hali hazırda 4 tanesi başkent Bakü`de , 1 tanesi Gencə`de , 1 tanesi Sumqayıt`da olmak üzere toplam 3 şehirde 6 Asan Xidmət merkezi bulunmaktadır.Resmi siteyi incelediğinizde başka şehirlerde de hızla açılma planları yapıldığını görüyoruz. Aklınızdaki soruyu duyar gibi oluyorum,peki diğer şehirdeki vatandaşlar açılışlar yapılana kadar bu hizmetten mahrum mu kalacaklar?

Tabii ki hayır !

Devlet hizmeti milletinin ayağına götürüyor : Səyyar Asan Xidmət



Zaman geçtikçe bu hizmetin daha da geliştirileceğine şüphe yok.Bizim devletimize de örnek olmasını umut ederek sözlerimi noktalıyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder